Metode si mijloace de cercetare in meteorologie

Radiosonda
Radiosonda

Atat meteorologia cat si climatologia sunt stiinte geofizice cu deosebirea ca prima este mai apropiata de fizica (fiind de fapt fizica atmosferei), iar a doua de geografie (fiind de fapt geografia climei). Ca urmare principalele lor metode de cercetare sunt cele ale stiintelor geofizice.

Printre acestea rolul cel mai important il joaca observatia, metoda care permite obtinerea de informatii indispensabile privitoare la desfasurarea proceselor si fenomenelor atmosferice in conditiile lor reale; aceasta se poate realiza vizual, sau prin intermediul instrumentelor meteorologice, deci instrumental.

Observatia vizuala permite aprecierea calitativa a unor elemente si fenomene atmosferice asupra carora nu se pot face inca determinari instrumentale. Astfel, vizual se poate aprecia nebulozitatea, felul norilor, cantitatea nori-lor, prezenta unor procese hidrometeorologice (roua, poleiul, ceata etc.) si optice.

Observatia instrumentala este folosita in cazul majoritatii covarsitoare a masuratorilor ce se efectueaza la statiile meteorologice. La randul ei observatia instrumentala se realizeaza cu instrumente cu citire directa (termometrul, pluviometrul, barometrul, higrometrul, anemometrul etc.) sau prin intermediul aparatelor inregistratoare .

Acestea din urma pot fi si inregistratoare obisnuite (utilizate la statiile meteorologice, incadrate cu personal tehnic) si inregistratoare cu transmitere automata la distanta (utilizate la statiile meteorologice automate care functioneaza in regiuni greu accesibile). Dezvoltarea puternica a tehnicii in ultimele decenii, a pus la indemana meteorologiei si climatologiei o serie intreaga de mijloace moderne de investigatie. Dintre acestea amintim cateva.

Radiosonda – permite receptionarea de la sol a valorilor elementelor meteorologice de la inaltimi ce pot depasi 30km.

Radarul meteorologic – permite efectuarea observatiilor in orice conditii de timp, in orice moment al zilei si al anului pe o raza de 200-300km, depistand si localizand fronturile atmosferice, stabilind directia, viteza de deplasare si tendinta de evolutie a acestora, descopera zonele cu precipitatii si cele cu perturbatii atmosferice, face posibila cercetarea microfizica a norilor si precipitatiilor, precum si semnalarea altor fenomene atmosferice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*