In primele 27 de zile din ianuarie 2014, leul a scazut cu aproximativ 1,6% fata de euro pe pietele financiare. Aceasta evolutie reprezinta cel mai slab inceput de an pentru moneda nationala, din 2010 pana in prezent. De la Equity Invest, casa romaneasca de brokeraj, aflam mai multe detalii privind etapele si motivele deprecierii leului.
Prima etapa a deprecierii, potrivit directorului general al Equity Invest, Cosmin Enache, a aparut pe fondul cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zone emergente. In SUA s-au continuat masurile de contractie monetara astfel incat capitalurile speculative si-au facut iesirea din zona emergenta si s-a intrat puternic la cumparare pe dolar; cu o moneda care ofera randamente in crestere si riscuri mici (USD), monedele din regiune au simtit presiunea, materializata in deprecieri importante.
In raport cu euro, dupa prima saptamana din an leul a scazut cu aproape 0,7 %, forintul cu 1,1% si zlotul si coroana ceha cu 0,6%.
In cea de-a doua etapa, leul a scazut in urma masurilor adoptate de BNR.
In Ianuarie dobanda cheie a fost redusa de catre BNR la 3,75%. Ratele rezervelor minime obligatorii au fost scazute si ele semnificativ si in acelasi timp neasteptat. Consecinta a fost eliberarea catre banci a 4 miliarde de lei iar surplusul de lichiditati de pe piata a crescut semnificativ.
Incepute inca de anul trecut, masurile de relaxare a politicii monetare au adus astfel o noua depreciere pentru leu. Fata de euro, acesta a scazut cu aproape 1% in numai doua zile pe pietele financiare in ianuarie; acest lucru s-a intamplat datorita amplorii masurilor luate de BNR alaturi de reconfirmarea zonei oficiale de echilibru pentru cursul leului, potrivit Equity Invest intr-o analiza pe gadgetrends.ro.
Lasă un răspuns