Biserica slujeste pe Dumnezeu, un loc sfant unde credinciosii se regasesc. Face parte din locurile de mare insemnatate din toate punctele de vedere caci uneori acestea sporesc si turismul- sub o alta forma ce-i drept, turism religios. Si cum altfel daca nu grija pentru tot ce inseamna un astfel de lacas sa fie partea definitorie? Unii ar numi aceasta o parte estetica de care sa se poata lipsi. Ori din respect pentru ce inseamna fiecare element bisericesc acest lucru nu este posibil.
Categoria de acoperaminte bisericesti spre exemplu este cea care aduce diversitate si stil. De la masa de altar si pana la dvera si analog fiecare in parte este un alt element care nu poate lipsi din completarea ca la carte a unui lacas de cult bisericesc oricat de mic si modest ar fi. Acestea pot fi realizate si pe comanda caci se ne gandim ca bisericile in general poarta un nume sfant si un hram corelat cu o mare sarbatoare. Ori ca si insemn, ca si tematica si tinand cont de modul cum isi defineste apartenenta se doreste ca acel sfant sa devina un simbol pentru intreaga incapere a bisericii.
Sfanta masa ar putea fi acoperita cu o fata brodata, atent lucrata si migala sa dand si acel farmec aparte. Modelul cu vita de vie si spic de grau este spre exemplu un stil popular ales de vreme ce semnifica bogatia pamantului si se leaga de istorisirile bisericesti de asemenea, de prima minune a lui Iisus, cum a transformat apa in vin. Sau Sfanta Cruce ar putea domina intregul design, un sfant sau chiar Maica Domnului.
Material si culoare. Acoperamintele bisericesti de orice fel si dimensiune ar fi se definesc si prin materialul ales din care a fost facut, la fel si culoarea. Din nou se pune accent pe ideea de ansamblu, de a face ca intreg design-ul sa fie cel edificator pentru incapere. Negru pentru zile de post, rosu sau albastru, o culoare de completare ce se poate corela si cu pictura de interior. Iar ca si material nimic nu se compara cu frumusetea catifelei, o eleganta aparte insa nu sigura optiune.
Lasă un răspuns