Drumul care se dezgheata singur

Putem spune „la revedere” lopetilor si sacilor de sare pe care trebuie sa ii avem cu noi atunci cand ninge, deoarece exista un nou tip de beton ce poate curata aleea de unul singur. Prin schimbarea cantitatii de realizare a betonului standard, un om de stiinta de la Universitatea Nebraska-Lincoln a dezvoltat o cale prin care gheata si zapada se pot topi de la sol in sus. Betonul, aparent obisnuit, poate conduce suficienta energie electrica pentru a curata drumul.

Astfel, o zona de aproximativ 200 de metri patrati din afara Institutului Peter Kiewit demonstreaza capacitatile de topire a zapezii, ale infractucturii conductive, realizata de catre profesorul de inginerie Chris Tuan. In acest sens, pentru inceput, zapada se acumuleaza astfel incat sa acopere intreaga placa. Pe masura ce timpul trece, zapada incepe sa se topeasca. In curand, intreaga suprafata este din nou curata, dezvaluind o suprafata dreptunghiulara curata, in contrast cu zonele din jur, acoperite, in intregime, de zapada.

Reteta speciala de realizare a betonului

In cea mai mare parte a sa, betonul este compus din materiale traditionale, introducandu-se o schimbare minora, dar cruciala- o reteta speciala, care include aschii de otel si particule de carbon. In acest moment, echipa de oameni de stiinta a demonstrat utilitatea acestui nou tip de beton la Administratia Federala a Aviatiei. In cazul in care FAA este impresionat de acest experiment, administratia va urmari o serie de alte teste suplimentare, astfel incat sa integreze aceasta noua tehnologie in asflatul celor mai importante aeroporturi din Statele Unite ale Americii.

„Spre suprinderea mea, FAA nu doreste sa foloseasca noul material pentru piste. Ceea ce au ei nevoie consta in asfaltul din jurul zonelor de descarcare si incarcare- pentru servicii de bagaje, alimentare, gunoi, combustibil etc. De asemenea, FAA a mai adaugat ca, daca reusim sa incalzim acest tip de asfalt, atunci ar exista cu mult mai putine intarzieri datorate vremii. Suntem foarte optimisti din acest punct de vedere”- sustine Tun.

In plus, Tuan isi doreste ca noua sa tehnologie sa fie utilizata si in cazul drumurilor normale, deoarece acestea ingheata tot timpul pe timp de iarna, fiind expuse la anumiti factori- nisip, sare, care pot da nastere la gropi, ce sunt extrem de costisitoare de reparat.

Blogger: Cristina M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*