Este un caz frecvent al celor care se simt obositi insa nu pot sa se odihneasca bine in noptile cand luna plina se arata in splendoarea sa. Desi pentru unii este acel efect de placebo, un gand care o data ce ti-a trecut prin minte iti induce ca ideea este adevarata. Exact ca si principiul ca atat timp cat crezi in ceva cu tarie ti se va implini dorinta, efortul intr-un anumit sens.
Cum si de ce influenteaza luna plina? Un studiu recent lansat de elevetieni dezvaluie in primul rand ca afectarea somnului atunci cand luna plina este noul ciclu lunar este o idee adevarata. Cu o analiza amanuntita a ceea ce inseamna somnul calitativ s-a studiat nivelul de hormoni, activitatea creierului in timpul somnului pentru ca intr-o nota comparativa cu ceea ce se intampla in perioada lunii pline sa dezvaluie cauza disconfortului.
In primul rand acest studiu a aratat ca se necesita cel putin 5 minute in plus pentru a adormi. Ca si diferenta de cazurile in care somnul este profund in proportie de 30% in timpul lunii pline acest fatpt se schimba. Mai mult decat atat, durata somnului in aceeasi perioada este mai scurta cu cel putin 20 de minute.
De ce se intampla aceste lucruri? Nivelul de hormon responsabil cu starea de somn, denumirea sa exacta fiind melatonina, scade si astfel apara tulburari de somn, de la dificultatea de a adormi pana la calitatea somnului. Desi in mod normal acest lucru se intampla spre exemplu cand dormim cu lumina aprinsa si somnul este perfect cand stam pe intuneric pe perioada de luna plina se pare ca echivaleaza cu o astfel de situatie. Totusi studiul a fost realizat in conditii de intuneric, deci subiectii umani parte la proiect nu au dormit cu imaginea de luna plina in fata ochilor.
Curios sau nu, nu degeaba se spune ca pe timp de luna plina se intampla lucruri stranii…
Lasă un răspuns