Nimic in lumea asta nu e mai revigorant decat un pahar de apa rece ca gheata, pe vreme calda. Nu cred ca ar indrazni sa spuna cineva ca, uneori, un pahar de apa este mai bun decat o cana de cafea, de ceai sau de suc. In ciuda acestui lucru, foarte multi dintre noi nu consuma suficienta apa in fiecare zi. Insa, prin faptul ca ne privam de cea mai de pret resursa din lume, ne poate dauna organismului. Astfel, daca ai experimentat cel putin un simptom din cele descrise in continuare, inseamna ca nu bei suficienta apa.
Simptome ale deshidratarii
- Ai pielea uscata– pielea este cel mai mare organ al corpului si, bineinteles ca are nevoie de hidratare. De fapt, pielea uscata este unul din primele semne ale deshidratarii, ceea ce inseamna ca ar putea sa existe si alte probleme mai grave. Lipsa de apa presupune lipsa de transpiratie – ceea ce inseamna ca organismul nu are cum sa elimine excesul de toxine acumulat de-a lungul zilei.
- Ai ochii foarte uscati – ar trebui sa stii pana acum ca lipsa consumului de apa afecteaza dincolo de gura si gat. O lipsa de apa in organism conduce la uscarea ochilor si inflamarea acestora. Fara apa in organism, inseamna ca nici nu mai poti plange. De asemenea, daca porti lentile de contact, lipsa de apa ar putea provoca o serie de probleme la nivelul ochilor.
- Ai dureri la incheieturi – cartilajele noastre sunt formate din 80% apa, iar daca iti doresti sa iti mentii oasele si incheieturile sanatoase, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa incepi sa consumi cat mai multa apa. Prin faptul ca iti pastrezi corpul hidratat, te asiguri ca incheieturile tale pot face fata unor socuri si miscari bruste – cum ar fi in timpul alergarilor sau al sariturilor.
- Dureri de cap – organismul uman pierde constant foarte multe fluide, iar acest lucru inseamna ca se pierd si o serie de saruri naturale si esentiale – cum ar fi potasiul sau sodiul. Aceste pierderi de saruri inseamna o modificare a compozitiei chimice din organism, lucru care se traduce cu dureri de cap constante. De altfel, medicii sustin ca durerile de cap devin din ce in ce mai frecvente si mai severe, pe masura ce cantitatea de apa pierduta creste.
- Palpitatii la inima – inima este „ceasul” organismului si, pentru a functiona corect, are nevoie de o cantitate adecvata de apa. Asadar, atunci cand esti deshidratat, muschii inimii incep sa se contracte mai des, rezultatul fiind descris de aceste palpitatii la nivelul inimii.
Exces de apa?
Cu toate acestea, consumul de apa in exces nu este benefic nici el, deoarece poate conduce la dereglarea unor sisteme din organism: supraconsumul de apa determina incapacitatea rinichilor de a procesa si de a gestiona consumul de apa, pe motiv ca eliminarea apei este un proces mai lent decat consumul acesteia. Asadar, un consum excesiv de apa poate conduce la aparitia unor efecte negative asupra unor organe: se suprasolicita sistemul nervos sau ritmul natural al inimii este grav afectat.
Despre suprahidratare am citit si pe blog-ul teodorovschi.eu, de unde am aflat ca excesele – indiferent de natura acestora – sunt periculoase. Astfel, consumul de apa in mod excesiv nu sare din acest context, fiind chiar daunator pentru cei care beau foarte multa apa. Insa, pentru a se evita aparitia acestei afectiuni, medicii nu recomanda incetinirea brusca a consumului de apa – pentru ca asa s-ar ajunge la deshidratare. Pe scurt, un consum de minim 1,5 – 2 litri de apa pe zi este indicat, in acest sens reglandu-se procesul de consum.
Sanatatea este cel mai important lucru in viata unei persoane si, de aceea, am decis sa ma informez ce anume trebuie sa fac pentru a-mi mentine corpul sanatos. Asadar, pe blog-ul teodorovschi.eu am gasit mai multe articole din domeniul sanatatii, cu sfaturi ideale in acest sens.
In plus, pe teodorovschi.eu am gasit articole din mai multe domenii: curiozitati, frumusete, moda, dragoste sau tehnologie, subiecte care imi mentin interesul si ma fac sa revin tot timpul pe acest blog. Recomand cu caldura celor care isi doresc sa aiba un subiect bun de citit dimineata la cafea sau in pauza de la serviciu.
Blogger: Cristina M.
Lasă un răspuns