Din momentul in care omenirea a aflat ca Soarele este daunator pentru noi, de atunci s-a asociat plaja cu cancerul. Cu toate acestea, noile descoperiri sugereaza ca riscul de a dezvolta cancer de piele este la fel de real si pe intuneric. De ce? Deoarece melanina- protectorul pielii noastre, este un fel de „lup in blana de oaie”. Chiar mai mult, cele mai mari daune pe suprafata pielii au loc pe timp de noapte, contrar convingerilor care exista de foarte mult timp.
O echipa de la Yale a realizat un studiu in care a afirma ca simpla expunere la razele ultraviolete ale soarelui poate crea daune ADN-ului din melanocite- celulele care alcatuiesc melanina, pigmentul care da culoare pielii. Prea multa expunere determina cea mai comuna forma de cancer de piele. Dar, in timp ce in anii trecuti am considerat melanina ca fiind un fel de scut impotriva razelor UV, oamenii de stiinta au descoperit, de fapt, ca melanina este asociata cu deteriorea celulelor pielii. Asadar, testele au reusit sa demonstreze ca aceste celule sunt benefice dar si daunatoare in acelasi timp, astfel ca melanina lupta impotriva cancerului dar il si ajuta sa ia nastere.
Melanina este raspunzatoare pentru cancer
Profesorul si dermatologul Douglas E. Brash sustine ca „daca ne uitam in interiorul pielii unui adult, observam ca melanina chiar protejeaza impotriva cancerul de piele si actioneaza ca un scut. Insa poate face atat lucruri bune dar si rele pentru organismul uman.”
Deteriorarea ADN-ului provoaca ciclobutanul. In mod normal, acesta determina o incurcare a doua sectiuni ale ADN-ului, astfel ca previne citirea corecta a informatiilor genetice. Cu toate acestea, echipa de cercetatori de la Yale a descoperit ca degenerarea celulelor are loc si la cateva ore dupa expunerea la soare. Prin contrast, celulele lipsite de melanina au fost afectate de ciclobutan numai in timpul expunerii la soare.
Lasă un răspuns