Tsunami-urile devastatoare din 2004 si 2011 au facut aceasta calamitate una dintre cele mai de temut forme de furie ale naturii. Fiind capabile sa omoare mii de oameni in doar cateva secunde, tsunami-urile au bagat frica in toata lumea, mai ales in oamenii care locuiesc in regiunile de coasta.
In 2004, un cutremur de magnitudinea 9.1 din Oceanul Indian a generat un tsunami de o inaltime de 9 metri care a lovit coasta a 11 tari, provocand devastatie din Tailanda pana in Africa.
Tsunami este un cuvant japonez si se traduce ca fiind un val de coasta. Prima descriere a unui tsunami a fost facuta de catre istoricul grec, Tucidide, in cartea sa „Istoria Razboaielor Peloponeze”, in 400 i. Hr. Tsunami-urile sunt in cele mai multe cazuri, precedate de cutremure subacvatice. Chiar si cutremurele care au loc aproape de mase de apa pot de asemenea sa genereze tsunami-uri. Un lucru incredibil legat de un tsunami este ca valurile acestuia pot sa se afle la distante de o ora unul de celelalt, fiind lungi de 100 de km. Aceasta durata dintre doua valuri este cunoscuta ca fiind o perioada.
Pe langa cele prezentate mai sus, trebuie sa stii ca un tsunami este acompaniat de un zgomot puternic, precum este cel generat de un tren sau de un avion. Tsunami-urile pot calatori cu o viteza uimitoare de circa 800 km/h, asta insemnand ca pot sa calatoreasca aproape la fel de repede ca un avion cu reactie. Foarte multe tari precum este Japonia construiesc ziduri de aproximativ 12 m in zonele de coasta foarte populate. De asemenea, se folosesc porti si canale alaturi de ziduri, pentru a redirectiona cu succes apa oprita in urma unui tsunami amortizat cu succes. Cea mai grava forma de tsunami este un megatsunami, atingand pana la peste 500 de m in inaltime. Acesta mai este numit si „iminami” sau „val de purificare”.
Lasă un răspuns