Exista doua metode de a face bani cu blogul tau:
1. Metoda directa in care vei vinde reclame scrise (advertoriale), link-uri sau bannere pe blogul tau.
2. Metoda indirecta in care tu ca blogger te „vinzi”. Cu ajutorul blogului poti primii propuneri pentru redactari de speech-uri, carti, articole in reviste sau articole pe diverse site-uri.
In primul rand un blog personal este mai greu de monetizat decat un blog nisat. Daca detii un blog cu o nisa anume este mult mai usor sa vinzi reclame. Advertiserul stie exact ce cumpara, stie ce public atrage prin cumpararea reclamei.
Optimizarea blogului pentru vanzarea de reclame: cateva mici sfaturi pentru a vinde mai bine reclamele:
- Conteaza pozitia reclamei pe blog. Incearca si vezi unde atrage cei mai multi vizitatori. Poti incerca reclame in articole, in feed-ul RSS, in header sau chiar la sfarsitul articolului (ex. Articolul este sponsorizat de …).
- Design-ul bannerelor are impact mare, deci este important. Un banner interesant atrage vizitatori.
- Cu cat ai mai mult trafic cu atat ai mai mult succes in vanzarea reclamelor. Mareste-ti traficul.
- Intotdeauna sa tii minte ca numarul de reclame postate pe blog nu trebuie sa depaseasca bunul simt. Daca ai multe reclame nu inseamna ca vei castiga si multi bani. Doar vei pierde din vizitatori, pentru ca nimanui nu-i place sa fie inundat de reclame.
In primul rand tine cont de cititorii tai. In momentul cand tu amplasezi o reclama, cititorii tai vor presupune ca tu esti de acord cu produsul promovat si le recomanzi sa-l achizitioneze. Asa ca alege-ti reclamele in functie de cititorii pe care-i ai.
Reclamele CPC (cost per click) sunt folositoare doar pe un blog unde este mult SEO si are vizitatori numerosi. Google AdSense este un exemplu de CPC iar multi dintre bloggerii ce l-au ales ca metoda de monetizare nu au inteles ca ai nevoie de multe vizite si automat click-uri pe reclame pentru a reusi sa castigi ceva substantial.
Reclamele CPM (cost per thousand) sau marketing-ul afiliat merg foarte bine cu un numar de cititori mic, dar loiali. In cazul reclamelor CPM nu ai nevoie de un numar mare de cititori, ai nevoie doar de un grup de cititori care acceseaza zilnic blogul tau. Esti platit la numarul de vizualizari al reclamei, nu la numarul de click-uri. Marketing-ul afiliat iti permite sa sugerezi produse cititorilor tai, iar daca acestia achizitioneaza prin intermediul tau, tie iti va reveni un anume comision.
Cel mai bine este ca inainte de a te hotara ce tip de reclame vei aborda pe blog sa experimentezi tot. Incerci, vezi ce se potriveste cel mai bine blogului tau si cititorilor tai, iar mai apoi alege ceea ce iti va aduce cele mai multe beneficii. Intotdeauna monetizarea a fost pe termen lung, niciodata nu vei putea scoate bani dintr-un blog din prima luna.
Lasă un răspuns