Primul pas in realizarea umbrelor este alegerea materialelor potrivite. Chiar daca desenul poate fi realizat cu un creion mecanic simplu si o coala de hartie, pentru umbre complexe este necesara folosirea creioanelor mecanice profesionale. La magazinul picturaonline.ro se poate gasi o oferta completa de materiale pictura si intrumente pentru desen utile pentru proiectul dumneavoastra. Urmatorul pas este crearea unui desen la alegere. Utilizati un obiect din viata de zi cu zi sau faceti o poza a subiectului si printati-o. Asigurati-va ca obiectul este nemiscat si ca aveti destul timp la dispozitie pentru a realiza o schita buna a acestuia.
Urmatoarea etapa consta in crearea scarii de valori. Valorile sunt zonele deschise si zonele inchise la culoare ale desenului. O scara de valori va va ajuta sa determinati diferitele adancimi are umbrelor. O scara completa de valori de desen grafic variaza de la alb pana la negru cu multe nuante de gri intre cele doua extreme. Insa, cele mai multe obiecte folosesc doar 5 valori adiacente pe scara de valori.
Acum trebuie sa localizati sursa luminii. Veti desena umbra indepartandu-va de sursa de lumina: cea mai luminoasa zona va fi cea mai apropiata de lumina, si cea mai intunecoasa va fi zona cea mai departe de sursa de lumina. Alegeti apoi metoda de umbrire. In functie de obiectul ales, sursa luminii si textura dorita pentru desen puteti alege din cateva metode diferite de umbrire. Cele mai comune includ umbrirea prin hasurare, umbrirea prin hasurare incrucisata si umbrirea circulara.
Creati o umbrire preliminara a desenului. Intrucat sunteti inca in modul de editare a desenului, nu folositi cel mai inchis ton al creionului pentru a putea sterge sau muta umbrele si luminile. Acest lucru inseamna sa presati usor si sa umpleti deschis zonele cu umbre. Adaugati apoi mai multe straturi umbrelor. Inchideti la culoare in mod gradual, aplicand de fiecare data un strat subtire de umbra. Contrastul dintre zonele iluminate si cele intunecate vor deveni din ce in ce mai clare si mai distincte.
Ultimul pas este imbinarea zonelor de umbra. Pentru o imbinare usoara, folositi o estompa. Aceasta netezeste marginile dure si face umbrirea graduala si realista. Tineti estompa ca pe un creion. Presati usor la inceput pana determinati cat de multa imbinare doriti sa obtineti. Puteti oricand repeta procesul acesta, asadar lucrati incet, fara graba. In cazul in care va lipseste o estompa, puteti folosi de asemenea buricul degetului. Pentru a lumina zonele ce au fost desenate din greseala folositi o guma de sters. Aceste zone pot fi contururile formelor sau zonele unde cade lumina.
Lasă un răspuns