Și preoții au haine speciale, de sărbătoare – cât costă un set de veșminte

Veșmintele preoților sunt straie speciale pe care aceștia le poartă cu obligativitate. Prevederile Sfântului Sinod notează că cei care se abat de la o astfel de regulă pot ajunge chiar să fie excluși din rândul clericilor. Importanţa pe care o acordă deci acestor veșminte este într-atât de mare, încât duce la extrem. Explicația este însă una rațională și ține mai întâi de toate de ideea de supunere, de a sluji fiind corespunzător îmbrăcat.

Așadar preoții au veșminte liturgice obligatorii. Au de asemenea și ținute speciale, ce ajung să coste mai mult decât cele obișnuite, folosite duminică de duminică. Considerate ca și uniforme în acest domeniu de activitate, aceste haine preotesti au o oarecare opulență pe care, cel mai probabil, mulți dintre noi am observat-o de fiecare dată la procesiuni și alte slujbe speciale.

Haine aurite, din materiale de calitate

Pentru necunoscători, clericii explică faptul că astfel de veșminte, deși par bătute în pietre și cusute cu fir aurit, în realitate au mai degrabă o valoare spirituală. Veșmintele unui cleric trebuie să fie în concordanță cu deminitatea sa și cu rangul pe care îl ocupă conform ierarhiei bisericești. Pe principiul, atunci când te întâlnești și când te adresezi lui Dumnezeu trebuie să ai o imagine prezentabilă și o pregătire deosebită, inclusiv ținând cont de veșmintele purtate, îmbrăcămintea preoților abundă în detalii aurii în mod special, broderii și accesorii aplicate.

Costurile acestor seturi diferă. Sunt create în mici ateliere, cu tradiție, cum este și cazul producătorului autohton Crilovic. Pot costa de la 2000 de lei și peste 4500 de lei, în funcție de model și preferințe – pot fi alese tipurile de accesorii, broderia, icoana ce va fi reprezentată pe felon și epitrahil, mai toate detaliile decorative, culoarea sau tipul de material. Pe măsură ce rangul în biserică pe care îl are un cleric este mai mare, setul său de veșminte poate fi mai complex și deci mai scump.

Deși par poate o aglomerare de simboluri creștine, în fapt astfel de veșminte respectă o ordine strictă. Au franjuri și ciucuri la tivuri, au mult auriu și aproape de fiecare dată includ și simbolul sfintei cruci. Fiecare element ce compune un astfel de set are o semnificație specială. Dacă ai curiozitatea să descoperi mai multe despre acestea, află din cadrul paginii vesmintebisericesti.ro sau din blogul aferent acestei pagini.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*