Lipsa de somn ne poate ucide?

Close-up of alarm clock on night table

Ah somnul… momentul ZZZZzzzZZ. Niciodata nu ne mai ajunge somnul. Uneori avem senzatia ca parca nu dormim destul. Cateodata ajungem sa ne intrebam daca nu am renunta la toate pentru a mai trage un pui de smn. Ei bine, problema somnului este una care ne priveste aproape pe toti, astfel ca oamenii de stiinta incearca sa raspunda la o intrebare care ne chinuie pe toti: oare lipsa de somn ne poate ucide?

Stiinta nu prea intelege de ce oamenii au nevoie de somn si cum acesta continua sa evolueze in specia umana. De exemplu, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca opt ore de somn pe noapte sunt mai mult decat suficiente pentru a duce un stil de viata de calitate, in timp ce somnul excesiv poate conduce la probleme medicale serioase, printre care boli cardiovascularesi diabet. In plus, prea mult somn poate fi o dovada clara ca cineva se afla intr-o stare de depresie. In mod similar, privarea de somn este legata cu deteriorarea starii de sanatate, si poate conduce la dezvoltarea unor afectiuni la fel de grave, cum ar fi obezitate, anxietate si probleme cerebrale.

Dar, ce ar fi daca nu am mai dormi?

Ei bine studiile au aratat ca dupa o noapte nedormita, sistemul mezolimbic devine stimulat iar dopamina incepe sa actioneze in sens negativ, declansand, de fapt, un plus de energie, motivatie si chiar si pozitivitate. Suna bine, insa exista si o panta alunecoasa, in care creierul tau incepe sa se opreasca, astfel ca tu vei incepe sa ai un comportament mai impulsiv. Dupa ce epuizarea se instaleaza, iti vei da seama ca vei avea timpi de reactie mai redusi, iar functiile de perceptie si cele cognitive incep sa fie extrem de afectate.

Dupa doua zile de lipsa de somn corpul incepe sa isi piarda din abilitatea sa de a absoarbe in mod normal glucoza, iar sistemul imunitar nu mai functioneaza la fel de bine. Iar, dupa trei zile de nesomn, incepi sa ai halucinatii.

De altfel, cel mai lung caz documentat stiintific de a fi treaz este de 264 ore, ceea ce inseamna 11 zile, in total. Ei bine, in acest caz, au luat nastere probleme de concentare, iritabilitate si chiar probleme de ordin psihic si neurologic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*