Stiinta si muzica

De la Mozart pana la Beyonce, muzica a fost de foarte mult timp o forma de terapie pentru multi oameni care sufera de diferite boli si care isi doresc sa treaca peste o durere fizica sau psihica puternica. Cercetarile din prezent au demonstrat de foarte multe ori ca muzica poate fi utilizata atunci cand se doreste sa se obtina rezultate mai bune la invatatura, la functia cognitiva si la simptome de boli precum epilepsie sau Alzheimer.

Insa, un nou studiu a examinat impactul terapiei prin muzica asupra pacientilor bolnavi sau asupra celor care se afla in curs de ingrijire paliativa. Asadar, ingrijirea paliativa este o forma medicala specializata de ingrijire a sanatatii, care se concentreaza pe amelioarea durerilor si a simptomelor bolilor cronice sau mentale terminale, cum este si cancerul sau dementa. Studiul a fost realizat aleatoriu, contorizat de specialisti.

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au analizat 84 de pacienti care au beneficiat de ingrijiri paiative, si au fost impartiti in doua grupe. Primul grup a primit terapie prin muzica iar cel de-al doilea a primit exercitii de relaxare verbale. In cazul grupului ce a primit terapie prin muzica, pacientii au ascultat doua genuri de muzica de relaxare instrumentala- care ofera un sentiment de relaxare. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii care au beneficiat de terapie prin muzica au dat dovada de un nivel mai ridicat de relaxare si bunastare dupa sesiune, comparativ cu celalalt grup. De asemenea, oamenii de stiinta au masurat efectele fiziologice ale sesiune si au descoperit ca muzica a avut un efect fizic pozitiv asupra pacientilor care au ascultat muzica.

Muzica reduce oboseala

Pe de alta parte, oamenii de stiinta au inregistrat si o reducere semnificativa a oboselii in cazul pacientilor foarte grav bolnavi si care au ascultat muzica, un fenomen pe care si-l doresc sa il cerceteze mai in amanunt in viitor, cu scopul de a vedea daca terapia prin muzica poate impulsiona si nivelul de energie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*