Inca de cand eram mici am invatat care este traiectoria normala a vietii noastre romantice adulte: „First comes love, then comes marriage, then comes baby in a baby carriage”, iar acest lucru ne face sa credem ca vom fi mai fericiti daca traim in monogamie. Insa, din moment ce jumatate din toate casatoriile ajung la divort in cele din urma- cele mai multe din cauza infidelitatii- este oare monogamia cheia succesului in viata amoroasa? Ca si oameni, suntem monogami sau ne aflam in alta zona romantica?
In primul rand, trebuie sa facem distinctia dintre sex si monogamie sociala. A fi monogami din punct de vedere sexual inseamna sa intretinem relatii sexuale doar cu un singur partener. A fi monogam social inseamna dependenta de un partener pentru adapost, hrana si finante, dar si angajamentul ca nu vor exista relatii sexuale inafara casniciei.
In regnul animal, numai 3 pana la 5% din cele 5000 de specii de mamifere- inclusiv oamenii- sunt cunoscute pentru ca formeaza legaturi monogame cu partenerii lor. Vorbind dintr-un punct de vedere evolutiv, este mai avantajos ca un barbat sa se cupleze cu mai multe femei, cu scopul de a raspandi genele lor. In acelasi timp, monogamia este avantajoasa pentru femei din cauza faptului ca se concentreaza pe un singur partener care, probabil, va ramane alaturi de ea pentru a-si creste copilul.
Inselatul este in gena noastra?
Studiile realizate pe animale au ajutat oamenii sa inteleaga modul in care hormonii afecteaza oamenii. Un astfel de studiu a comparat doi hormoni- vasopresia si oxitocina- pe doua tipuri de rozatoare. Astfel, acestia au descoperit ca vasopresina- hormonul care are un impact asupra increderii si a nivelului de empatie, a devenit mai activ la o specie de rozatoare, declansand o legatura mai stransa cu partenerul sau. Insa, in cazul celeilalte specii de rozatoare, oamenii de stiinta au descoperit ca stimularea vasopresinei nu are niciun efect asupra monogamiei sexuale, rozatoarele avand mai multi parteneri sexuali.
In cazul oamenilor, monogamia depinde foarte mult de modul in care creierul lor raspunde fata de recompensa primita. Exista oameni care inseala din placere sau de a experimenta noi si noi trairi. Cu toate ca este un comportament lipsit de etica sa inseli si datorita faptului ca sexul este o placere, oamenii continua sa faca acest lucru.
Lasă un răspuns