Unii dintre voi poate ca sunteti deja familiari cu urmatoarea comparatie-insa ati putea sa va luati totusi un moment de gandire despre ceea ce inseamna asta de fapt, in relatie cu temperaturile normale ale experientelor umane. Soarele-ca sa subliniez o affirmatie anterioara-este destul de fierbinte.
Este la culmea maxima a fierbintelii sale in centru, atingand aproximativ 27 de milioane de grade Fahrenheit (50 milioane de grade Kelvin). In comparatie, este mai putin de fapt decat 10 mii de grade Fahrenheit la suprafata. Centrul Pamantului este de aproximativ aceeasi temperatura cum este si suprafata soarelui. Aparte de centrul soarelui, cea mai fierbinte parte a sistemului solar este centrul planetei Jupiter, care, in mod remarcabil, este de fapt de 5 ori mai fierbinte decar suprafata insasi a soarelui.
Si cel mai rece loc cunoscut? Acesta se afla de fapt chiar pe luna noastra, unde temperaturile din umbrele unor cratere sunt doar cu 13 grade Kelvin deasupra 0 absolut. Temperaturile, masurate de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA, sunt chiar si mai reci decat cele de pe planeta Pluto.
Unitatea de masura pentru temperatura este Kelvin. Temperaturile folosite pentru definirea acestui lucru sunt de zero absolut-limita de jos a temperaturii-si ceea e este cunoscut drept triplul punct al apei. Un triplu punct este definit drept temperatura la care cele trei stari de materie ale unei substante exista in echilibru. La acest punct, cea mai mica alteratie de temperatura sau de presiune poate fi folosita pentru a-si altera conditia intr-un fel sau altul.
Pentru a defini un Kelvin, va trebui sa iei diferenta dintre temperatura dintre triplul punct al apei si valoarea zero absolut si sa le imparti la 273,16. Acestea sunt niste aplicatii prcatice limitate ale triplului punct al apei, insa apropierea de punctul de topire este cheia catre cauzarea portiunii de apa necesitata pentru a se permite oamenilor sa poata patina.
Lasă un răspuns