Imagineaza-ti ca esti intr-un somn linistit si visezi ca te afli in cea mai mare camera virtuala din lume. Poti face absolut ceea ce vrei tu. Daca te-ai intrebat vreodata cum este sa zbori, nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa iti intinzi aripile si sa zbori. Daca te-a chinuit vreo decizie, poti apela la un specialist pentru a afla raspunsul. Daca vrei sa mergi la Paris, intr-o clipita esti acolo. Este posibil asa ceva? Ei bine, da, iar oamenii de stiinta spun ca acest lucru poarta numele de vise lucide.
Vise lucide
Visul lucid este practica prin care reusesti sa iti modifici visele. Intr-un vis lucid, esti constient de faptul ca visezi si poti sa schimbi cursul visului doar cu o clipire a ochilor. Cu toate ca visele lucide fac parte din vocabularul nostru zilnic de cateva decenii, acestea reprezinta o parte a culturii chiar de la inceputul omenirii. Nativii americani utilizeaza acest termen pentru a descrie un portal catre lumea spiritelor, in timp ce budistii tibetani se refera la aceasta expresie de foarte multe secole.
Frederik van Eeden, un psihiatru olandez este cel care a inventat termenul de „vise lucide” in anul 1913, in timp ce realiza un studiu asupra viselor. Acesta a inceput sa se documenteze despre astfel de vise, trecand totul intr-un jurnal, reusind sa identifice 9 tipuri de vise. Visul lucid are si o baza stiintifica care sa il sustina. Nu este doar o teorie. In mod normal, atunci cand dormim, cortexul prefrontal dorsolateral al creierului nostru este dezactivat, acesta fiind si locul unde se stocheaza toate amintirile. Oamenii care experimenteaza un vis lucid isi activeaza aceasta parte a creierului, reusind sa fie constienti de ceea ce se intampla, dar, in acelasi timp, sa fie si adormiti.
In timp ce visele lucide au scopuri de divertisment, acestea pot avea si efecte secundare benefice. Oamenii au folosit visele lucide pentru a reusi sa isi rezolve unele probleme care au dat nastere la stres, fiind extrem de util si in vindecarea emotionala si pentru suprimarea cosmarurilor proprii.
Chiar m-ai facut curioasa cu ideea asta de „daydreaming”. Ar fi interesant sa iti poti controla orice vis si sa transformi cosmarurile in vise frumoase.