Cine ar fi crezut ca exista o legatura intre a cunoaste mai mult de o limba straina si sanse mai bune ca cineva sa se recupereze mult mai usor dupa un accident vascular cerebral? Cu toate ca nu este o regula universala, oamenii de stiinta de la Institutul Nizam, Stiinte ale Medicinei din Hyderbad, India, au descoperit ca pacientii bilingvi au sanse mai bune de a-si recupera functiile lor normale cognitive dupa ce acestia au suferit un accident vascular cerebral, comparativ cu oamenii care nu cunosc mai mult de o limba.
Alte studii realizate anterior au demonstrat ca oamenii bilingvi au un debut mai tarziu al bolii Alzheimer, insa nu se stie exact de ce se intampla acest lucru. Oamenii de stiinta inca nu stiu ce modificari au loc la nivelul creierului uman atunci cand acesta invata alte limbi straine, dar si de ce acest lucru ne protejeaza de pierderea permanenta a abilitatilor noastre cognitive. Studiul care a facut legatura dintre recuperarea dupa un accident vascular cerebral la pacientii bilingvi, a fost realizat pe 608 pacienti care au suferit aceasta problema, din care mai bine de 50% dintre voluntari cunosteau si alte limbi straine decat cea materna. De asemenea, oamenii de stiinta au incercat sa se asigure ca participantii bilingvi nu au dus o viata tocmai sanatoasa, lucru care ar putea avea un rol important in viteza de recuperare.
Pacientii bilingvi se recupereaza mai repede
Rezultatele oamenilor de stiinta au aratat ca 40% din pacientii bilingvi si-au recastigat functiile cognitive mai repede, in timp ce numai 20% din cei care nu vorbeau mai multe limbi straine au reusit sa se recupereze in totalitate. Cu toate ca pacientii bilingvi au dat dovada de rezultate mai bune in cognitie, atentie, memorare si accesarea informatiilor, nu au existat imbunatatiri dovedite atunci cand s-au luat in considerare si alte complicatii ale accidentului vascular, cum este si afazia. Afazia este o tulburare de vorbire si de limbaj, care conduce la dificultati in citire, scriere si vorbire.
Lasă un răspuns