Economia turismului este disciplina care studiaza fenomenul turistic din urmatoarele puncte de vedere:
-organizarea la scara nationala si mondiala;
-componentele pietei turistice si modurile ei de manifestare;
-industria turismului in ansamblu si componenta intreprinderilor si a unitatilor turistice (hoteliere si alimentatie, agrement, tratament, balnear, de transport, de prestare de servicii turistice);
-managementul si marketingul turistic (pregatire, promovare si realizare a produselor turistice).
Desi disciplinele care studiaza turismul sub diferitele sale ipostaze sunt numeroase, ratiunea de a fi a unei activitati turistice are la baza o motivatie economica.
Cuvantul „turism” provine din termenul englez „tour”, care inseamna calatorie. De asemenea, putem face referire la „to tour”, sau „to make a tour” (a calatori, a face o calatorie), termen creat in Anglia, in jurul anilor 1700, care desemna o actiune de voiaj in Europa – in general si in Franta – in special. Insa, englezescul „turism” deriva din cuvantul francez „tour” (calatorie, plimbare, miscare). Totodata, majoritatea limbilor europene l-au preluat fiind folosit cu sensul de calatorie de agrement. Totusi, termenul francez are izvoare mai adanci, derivand din cuvantul grec „tournos” si, respectiv, din cel latin „turnus” cuvinte care inseamna tot calatorie in circuit. Asa cum era si normal, termenul „turist”, respectiv persoana care efectueaza calatoria, se trage tot din cuvantul „turism”.
In Romania, definitia turismului apare undeva prin anul 1966 in Dictionarul Enciclopedic Roman, vol IV. :„Activitatea cu caracter recreativ sau sportiv, constand din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unor distante, pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice etc.”
In 1969, „Turismul reprezinta ansamblul de masuri puse in aplicare pentru organizarea si desfasurarea unor calatorii de agrement sau in alte scopuri, realizate fie prin intermediul unor organizatii, societati sau agentii specializate, fie pe cont propriu, pe o durata limitata de timp, precum si industria care concura la satisfacerea nevoilor turistilor”. Este formularea propusa de Dictionnaire Touristique International, care 11 ani mai tarziu precizeaza ca „turismul se distinge de calatorie prin aceea ca implica pentru persoana in cauza, pe de o parte, alegerea deliberata a tintei, pe de alta, preocuparea exclusiva pentru satisfacerea placerii sale”.
Lasă un răspuns