Cartea „Al doilea sex” de Simone de Beauvoir este tot ceea ce trebuie sa citesti in prima instanta pentru a-ti da seama despre feminism, concepte, istorie, lupta femeilor pentru drepturile lor si alte detalii interesante.
Beauvoir argumenteaza incontinuu pentru egalitatea femeilor, sustinand si strigand in gura mare, sau mai bine zis in scris, despre cum femeile au fost privite de-a lungul timpului mereu ca niste cetateni secundari si nu primari ca barbatii-mai mult pentru ca de la ele se astepta doar sa faca copii si sa fie casnice.
Asteapta-te sa dai din cap cu tarie alaturi de ea sau mai bine zis de una singura atunci cand vei citi cartea si apoi sa fii si deranjata de faptul ca nu am progresat totusi suficient de mult, avand in vedere ca Beauvoir a scris aceasta carte in Franta in anul 1940.
O alta carte esentiala pentru feministe este si „The Essential Ellen Willis” de Ellen Willis. Aceasta a fost o jurnalista foarte puternica si luptatoare si o ganditoare feminista inteligenta iar aceasta colectie a scrierilor sale despre muzica, cultura si femei, te va ajuta sa iti amintesti ca feminismul, dar si sexismul, este peste tot.
O carte pe care nu vei fi fi in stare sa o lasi din mana despre dezvoltarea culturii vulgaritatii si despre cum am ajuns sa traim intr-o lume in care femeile se transforma atat de des pe ele si pe alte femei in adaverate obiecte sexuale, este „Female Chauvinist Pigs” scrisa de Ariel Levy. Levy duce cititorii, din pacate, in spatele scenelor din Girls Gone Wild, si se intreaba ce inseamna faptul ca atletele olimpice isi afiseaza depilarile braziliene in revista Playboy.
In cartea „A Year of Magical Thinking” scrisa de Joan Didion, scriitoarea descrie anul de dupa ce sotul ei a murit, timp in care si fiica ei s-a simtit teribil de rau. Daca si tu treci printr-o mare pierdere sau incerci sa te descurci cu jalea si mahnirea, dar mai ales daca cauti pe cineva care sa te inteleaga, Didion este acel cineva.
Lasă un răspuns