Simturi pe care nu stiai ca le ai

Cu totii cunoastem cele cinci simturi cu care am fost binecuvantati: vaz, miros, auz, atingere si gust. Totusi, exista si alte simturi de care nu sunt chiar atat de constienti, fiind destul de interesante si parte a vietii noastre de zi cu zi.

Simturi secrete

Termoceptie- acest lucru practic inseamna ca poti simti frigul si caldura. Atunci cand deschizi frigiderul sau cand te afli la un foc de tabara, vei simti atat frigul cat si caldura emisa. Termoceptorii din piele sunt cei care permit ca tu sa simti aceste lucruri. Unii oameni sustin ca acest lucru intra in categoria simtului tactil, dar cu toate acestea, nu trebuie sa pui pana in foc ca sa simti caldura.

Interoceptie- acest termen se refera la simturile care controleaza activitatea organelor noastre interne. Corpul nostru este plin de receptori care stabilesc reactii subconstiente sau reflectorizate in miscare si care sunt extrem de importante pentru sanatate. Acestea includ reactiile care declanseaza o tuse, foame sau sete.

Echilibrare- acesta este un simt incredibil de util, care reuseste sa te tina pe verticala. Astfel, cu ajutorul acestui simt, poti reusi sa mergi fara a cadea in nas. Cand esti beat, acest simt este puternic diminuat, existand sanse sa ai si ameteli puternice.

Nociceptia- ei bine, acest simt are o importanta destul de mare, desi, uneori, am putea sa ne vindecam singuri. Acest simt este cel responsabil pentru faptul ca simtim durere. Nociceptia si termoceptia sunt legate intre ele, deoarece foloseasc aceleasi celule nervoase din piele.

Propriceptie- acesta este un simt putin mai ciudat, insa are o explicatie destul de buna, Astfel, cu ajutorul acestui simt, oamenii pot sa stie unde se afla anumite parti ale corpului nostru. Acest lucru nu inseamna ca vei putea sa iti simti membrele daca ai suferit un accident, ci este o functie care iti permite sa constati cu exactitate unde se afla bratele tale, picioarele, nasul sau gura. Daca nu am avea acest fel de simt, ar trebui sa ne uitam constant la mainile noastre atunci cand luam ceva, sau la picioare, atunci cand ne plimbam.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*