Semnificatia pisicilor in Egiptul Antic

Pisicile erau extrem de venerate de catre egiptenii antici. In acest articol vom vorbi despre cat de importante erau pisicile pentru vechii egipteni.

Mit felin: Intr-o batalie intre egipteni si persani, cei din urma au capturat un numar foarte mare de pisici si le-au folosit impotriva primilor. Vazandu-si felinele mult iubite si venerate alergand orbeste pe campul de lupta, egiptenii au ales sa se predea, in loc sa omoare pisicile.

Pisicile erau numite mau in Egiptul Antic Acestea erau considerata ca fiind protectoarele recolterol si a graului, ucigand rozatoarele si serpii. Pisicile erau considerate ca fiind aparatorii oamenilor impotriva raului si se considera ca aveau puteri supranaturale. Egiptenii au fost printre primii oameni care au domesticit vreodata celebrele feline. Mai mult, studiind structurile ADN ale pisicilor din ziua de azi, se poate observa ca foarte multe specii se trag din pisica salbatica egipteana (felis silvestris catus).

Egiptenii venerau un foarte mare numar de zei si zeite, incluzand diferite tipuri de animale sacre, printre care si pisicile. Acestea erau extraordinar de importante, existand culte enorme care se ocupau cu venerarea felinelor. Cultul zeitei Sekhmet cu cap de pisica/leoaica era unul printre cele mai importante din Egiptul Antic, Sekhmet fiind considerata o zeita razboinica, care ii sustinea pe faraoni in batalii. Sekhmet era si protectoarea umanitatii de catre diferite tipuri de animale, precum sunt serpii si scorpionii, care abundau in regiunea Africii de Nord-Est.

Majoritatea zeilor erau reprezentati ca fiind pisici/feline razboinice, agresive, in principal lei. Totusi, zeita Bast era reprezentata sub forma unei pisici domestice. De fapt, toate pisicile domestice erau fiicele acestei zeite, dispunand de puteri supranaturale. Pisicile erau asociate de asemenea si cu lumea de dincolo, fiind protectorii oamenilor dupa moarte.

Asadar, nu este de mirare ca si in ziua de azi pisicile sunt atat de iubite si de respectate de catre noi, tinand cont cat de venerate au fost in trecut.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*