Semnificatia Copacului Vietii

Conceptul de “copac al vietii” este prezent un foarte multe culturi din jurul lumii, teoriile legate de acesta facand referire la religie, stiinta, mitologie, folosofie si altele. Semnificatia copacului vietii poate sa difere in functie de context. In diverse mitologii, teologii si filosofii din jurulul lumii, acesta fiind folosit ca un simbol pentru a reprezenta diferite calitati. Conceptul de copac al vietii poate fi asimilat si cu fenomenul evolutiv. Copacul poate fi folosit metaforic pentru a desemna teoria evolutiei exprimata de Charles Darwin. Asadar, putem observa ca acest misterios copac al vietii este folosit ca simbol atat de catre teisti, cat si de catre atei.

Copacul vietii poate reprezenta diferite calitati precum sunt intelepciunea, puterea, protectia, frumusetea si mantuirea. Simbolul este folosit de asemenea pentru a-l desemna pe Creator. Acest copac este asociat cu divinitatea deoarece ofera protectie si ajuta printr-o abundenta de surse de hrana, cat si prin proprietatile sale de regenerare. De asemenea, copacul poate fi folosit pentru a desemna viata umana, radacinile insemnand credinta, iar crengile intelepciunea. Trunchiul este cel care tine radacinile si crengile la un loc, adica creeaza uniunea dintre credinta si intelepciune.

Celtii credeau in puterea creatoare si vindecatoare a copacilor, deoarece constituiau atat o sursa de hrana si adapost, cat si un mediu prin care acestia puteau sa relationeze cu spiritualul. Simbolul celtic al copacului creatiei este unul foarte adanc inradacinat in contiinta acestui popor, copacul fiind foarte venerat chiar si in ziua de azi de catre cei care pastreaza vechile traditii. Copacul vietii este asociat cu lumea muritorilor, crengile fiind conexiunea dintre lumea muritorilor si lumea de dincolo. In limba celtica, copacul vietii este denumit “crann nethadh” si reprezinta unul dintre cele mai puternice simboluri asociate vreodata cu natura de catre omenire.

1 Comment

  1. Încă din neolitic, simbolistica pomului vieţii a fost alcătuită din trei ideograme specifice pentru regenerare: “V”-ul Marii Zeiţe, bucraniul şi pieptenele sau peria – simbol reprezentând apa curgătoare.
    În această alcătuire, pomul vieţii se regăseşte în partea superioară a statuetelor antropomorfe feminine aparţinând culturii de epoca bronzului Gârla Mare – Zuto-Brdo, pe inelul getic descoperit la Seimeni, dar şi pe textilele populare ale Europei de sud-est şi în semnele pictate pe ouă.
    https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*