Romanul stie sa stea la coada

Vremea comunismului a adus atat de multe nevoi incat romanii s-au obisnuit cu putinul si cu statul la coada. Ai zice ca sunt cei mai rabdatori posibili si fara presiuni de timp. Fie ca este vorba despre cumparaturi, despre taxe si impozite romanul stie sa stea la coada.

Neplacut pentru unii se observa clar o diferenta de varsta. Tinerii sunt fara rabdare, cei de varsta a treia stau cuminti si asteapta caci varsta penionarii a adus cu sine si linistea si incetul cu care se rezolva lucrurile. Cat esti dispus sa astepti? Pana cand altele apar in programul tau.

Luand exemplul cel mai elocvent posibil, a plati taxe si impozite reprezinta pentru 70% dintre romani un lucru esential inca de la inceputul anului. Se aplica o reducere pentru cei care se incadreaza in sistemul de plata pana la inceputul primaverii astfel ca exista si motive sa stai la coada nu? De ce nu facem virament bancar? De ce nu platim in sistem electronic si scapam de grija timpului, de statul la coada si cearta cu cei care subtil isi fac loc inaintea ta doar doar nu va observa cineva si va fi cu castig.

Romanul este poate prea comod dar mai mult decat atat este traditionalist. Merge pe sistemul clasic caci ce-i in mana nu-i minciuna si semnatura functionarului de la ghiseu vine cu o mai mare convingere ca plata s-a inregistrat decat  foaie de varsamant de la banca. Este adevarat ca se pot produce erori insa rare si un lucru fara fundament sa eviti, sa nu ai incredere.

Absurdul vine si din faptul ca dorind sa fii corect si sa iti platesti taxele la zi stai si astepti, te simti ca fiind la mana altora. Mergi sa platesti contributiile pentru ca acesta este sistemul, incerci sa eviti penalizari si dai de o alta penalizare, de cea a timpului pierdut uneori cu orele in fata unui ghiseu unde lucrurile merg cu viteza melcului.

Concluzia? Obisnuinta face ca o schimbare sa vina greu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*