Lectia de cultura- postul de televiziune dedicat romilor

Se pune accent pe discriminare la orice pas. Franta a alungat subtil romii pentru a se reintegra in tara lor. Dar ei nu se lasa si se reintorc cu acelasi avant de a face bani. Din scandalul „evacuarilor” se pare ca Franta ne-a ironizat cel mai mult si am ramas cu un inamic pe termen lung in aceasta privinta. Impulsionat de situatie un rom a decis ca trebuie sa demonstreze ca lucrurile nu sunt asa.

Inca din 2010 Sutka City TV emite emisiuni de tot soiul totul cu dedicatie pentru romi. Asa cum Andrijano Dzeladin a marturisit este un post tv dedicat exclusiv romilor. Se vorbeste in dialectul lor, se dedica lor in adevaratul sens al cuvantului. De unde ambitia acestuia? A fost un vis, o dorinta de a arata ca romii pot fi si ei oameni integri, ca sunt de profesii diferite dar onorabile. Un apel la umanitate, la faptul ca discriminarea este din ce in ce mai accentuata.

Cum a inceput povestea acestei televiziuni? Intr-un apartament de unde se difuzeaza si azi, cu un singur angajat pe langa cel care si-a depus resursele financiare si nu numai in acest proiect. Ambitios si promitator credem ca succesul va veni tocmai din ideea de originalitate, din faptul ca nu mai exista un astfel de post tv. Aprecierea mai vine si din interactiunea cu publicul. Genul de post care permite interventii ale ascultatorilor comunitatile de romi din intreaga lume va fi cu ochii pe Sutka.

Cat poate sa schimbe un post tv perceptiile unora? Este adevarat ca se generalizeaza in multe cazuri, ca si romanii sunt vazuti cu ochi rai in unele tari. Ramane pana la urma doza de acceptabilitate, de toleranta, nivelul de educatie care sa faca o diferenta in modul de gandire. Caci daca un rom te-a suparat intr-un fel sau altul el tot om ramane si asta nu inseamna ca intreaga comunitate este la fel. Va ramane totusi aceeasi controversata poveste ca si pana acum, cu sau fara post tv insa ramane de apreciat intentia unora de a dovedi contrariul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*