Energizante si cafea- pericol pentru tineri

Cand esti tanar parca grijile te ocolesc, ai seninatatea varstei care sa te ajute sa treci peste probleme mult mai usor. Energia pe care o poseda un tanar este net superioara cu cea a unui adult. Si asta pentru ca nu urmeaza un curs al rutinei zi de zi, cu munca si greul vietii. Si totusi avand placerea vinovata a unui suc energizant, de a savura o cafea poate inseamna un real pericol pentru sanatate.

Cercetatorii spun ca un litru din vestitul suc sau un energizant pe zi aduce probleme cu somnul. Desigur ca organismul asimileaza foarte usor aceste bauturi si vor oferi o doza de energie. Fara somn in timp acest aspect poate afecta creierul. Studiul vine sa confirme ceea ce se credea deja, pe fondul unui consum crescut de cofeina. In ultimii 30 de ani se pare ca in randul tinerilor a consuma cafea inseamna un procent crescut de pana la cota 70. Facand experimentul pe soareci in laborator celor care li s-a administrat cofeina activitatea creierului a avut de suferit.

In primul rand pentru ca sunt intr-o perioada de crestere dezvoltarea creierului va avea de suferit fara doar si poate. Inca de mici copii li se spune ca este esential somnul si asta pentru ca in timpul odihnei creierul se dezvolta. Ori acolo unde nu exista un somn odihnitor si suficient se reduce capacitatea creierului de a se dezvolta la cote normale pentru categoria de varsta. Si asta pentru ca pe perioada pubertatii dezvoltarea creierului atinge punctul maxim ca mai apoi sa cunoasca regresul incepand cu perioada adulta.

Dar totul se coreleaza si cu cantitatea exacta de cofeina ce se consuma. In randul tinerilor este ingrijorator cand se ajunge la 3 cesti de cafea pe zi sau un litru din bautura colorata.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*