Drumul care se dezgheata singur

Daca esti sofer si zona in care locuiesti se descrie prin temperaturi ce coboara frecvent sub 0 grade Celsius, stii care sunt pericolele care pot sa isi faca aparitia pe drum- insa aceste incidente nu pot fi prezise din timp. Intr-un efort de a face ca drumurile sa devina un loc mai sigur pentru soferi, oamenii de stiinta lucreaza la un nou material de suprafata care ar putea dezgheta in mod eficient soselele.

Echipa de cercetatori a dezvoltat un material care intarzie formarea ghetii. Incepand cu un strat format din sare de potasiu, oamenii de stiinta au amestecat intr-un polimer stiren-butadien-stiren cu bitum- un component major al asfaltului. Atunci cand a fost testat in laborator, acest material a intarziat semnificativ formarea ghetii, comparativ cu drumurile normale.

Potrivit American Chemical Society, noul compus poate elibera sarea ce ajuta la dezghetarea drumurilor vreme de doua luni, insa efectele sale ar putea tine mai mult atunci cand va fi implementat pe drumurile publice. Dar cu compusul polimer din sare imprastiat peste tot pe asfalt, presiunea masinilor si a camioanelor ar putea elibera treptat amestecul astfel incat sa pastreze suprafata drumului fara gheata. Ei bine, cercetatorii sunt de parera ca acest lucru ar putea sa tina chiar si cativa ani la rand.

Prietenos cu mediul si banii

Bineinteles, cei care vor beneficia cel mai mult vor fi soferii. Autoritatile locale vor trebui sa cheltuiasca bani si sa foloseasca resurse pentru curatarea drumurilor pe timp de iarna, insa cu acest nou compus, se poate uita de acest lucru. Un drum care se dezgheata singur ar putea facilita fondurile de economie pentru guvernele locale.

„Sarea poate fi usor indepartata atunci cand ploua sau atunci cand exista trafic mare- prin imprastiere. Inafara de acest lucru, compusul creat de noi nu degradeaza starea drumului si nici nu va avea un impact negativ asupra organismelor vii sau a mediului, chiar daca poate va fi utilizat in cantitati mari”- sustin inventatorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*