De ce venele sunt albastre?

Atunci cand sangele circula prin vene acest este rosu, atunci de ce venele sunt albastre? In continuare vom afla impreuna raspunsul la aceasta intrebare.

Nu culoarea este cu adevarat importanta atunci cand vine vorba de a diferentia venele de artere. Din punct de vedere anatomic, peretii arterelor sunt mult mai groase decat peretii venelor.

Culoarea oricarui obiect este data de culoarea luminii care este reflectata de respectivul obiect. Dupa cum bine stim, lumina solara sau lumina alba este compusa din 7 culori diferite, unele dintre acestea fiind absorbite, iar celelalte fiind reflectate de catre respectivul obiect. Culorile care se reflecta sunt de fapt cele care sunt percepute ca fiind culorile obiectului. De fapt, acest lucru este relativ si depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile. Culoarea unui obiect este de fapt culoarea pe care nu o are acel obiect, deoarece o reflecta.

Daca revenim la „venele noastre” putem afirma ca reflexia si absorbtia luminii sunt aceiasi factori care dau si culoarea venelor din organismul nostru. Asadar, putem afirma ca toate culorile sunt absorbite de catre vene, cu exceptia culorii albastre sau cel putin o nuanta a acesteia. Asadar, in ciuda faptului ca venele sunt purtatoare ale sangelui, care este rosu, acestea sunt albastre, datorita reflexiei luminii albe in contact cu suprafata acestora.

Un lucru extrem de interesant si la care nu te-ai fi gandit pana acum, este acela ca atat venele si arterele nu au nici o diferenta de culoare intre ele, ambele find rosii-maronii. Faptul ca venele si arterele sunt descrise ca fiind albastre si respectiv rosii, este doar o metoda de a informa persoanele vizate ca unele vase de sange poarta sange oxigenat sau neoxigenat. Raspunsul real la intrebarea de ce venele sunt albastre este ca orice vas de sange este albastru atunci cand se afla mai aproape de piele, iar lumina poate sa patrunda mai usor prin piele pentru a fi reflectata intr-o masura cat mai mare intr-o nuanta de albastru.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*