Cum recunosti stirile false si cum le eviti?

momentum.co.ro

Se da o adevarata batalie in randul celor care furnizeaza stiri cand vine vorba despre corectitudinea celor furnizate publicului. La ora actuala mass-media si retelele diverse de socializare abunda in tot felul de stiri false, care sunt imbracate in anumite fapte doar pentru a parea mai reale. Este un fenoment in plina dezvoltare si la noi in tara, deci sansele ca ceea ce citesti sa te dezinformeze in loc sa te informezi sunt destul de mari.

Fenomentul Fake news ia proportii impresionante si dezinformeaza in masa, iar site-urile de stiri din Romania nu sunt excluse. Trebuie sa fii selectiv cu alegerea sursei tale de stiri, in conditiile in care doresti sa nu cazi si tu in aceasta capcana.

Se incearca astazi o manipulare extraordinara vizavi de influentarea opiniei publice. Astazi mai mult ca niciodata se impun comportamente intocmai in acest mod. Nici nu stii cati se folosesc de stirile false pentru a raspandi o anumita doctrina, pentru a castiga adepti. Pe scurt, dezinformarea este o maniera sigura de aduce opinia publica in eroare, in mod voit insa. Cum sa te mai miri ca astazi e atat de usoara impunerea unui sistem de ideii, conceptii diverse, cand asta urmaresc cele mai multe surse asa zise de informare?

Ce poti face tu legat de acest fenomen?

Alege mai atent sursa de informare. Momentum.co.ro spre exemplu este un portol in care gasesti informatii din toate domeniile, cu sursa mentionata si prezentate la subiect, fara sa bata campii. E un indicator ca reprezinta o sursa de informare sigura, al carei rol este clar: de a oferi publicului informatii de calitate, relevante.

E bine de stiut ca principalele locuri in care se distribuie fake news sunt retelele de socializare, mass-media. Nu te grabi sa crezi deci tot ceea ce circula pe aici, mai bine cantareste intai optiunile. Sunt multi care citesc orice si reactioneaza emotional imediat, resimt neincrederea in lumea in care traiesc, nesiguranta.

Multe din site-urile din tara care promoveaza stiri false vin cu pretextul ca sunt platforme independente de stiri, cu toate ca e destul de evident ca le lipseste transparenta. Nu prea ai de unde sa afli care sunt autorii stirilor, nu stii mai nimic despre redactie si asa mai departe.

Deja cand nu sunt citate surse credibile e cazul sa iti pui intrebari pentru ca nici nu poti afla daca sunt informatii verificate. Chiar daca sustin asta, nu ai de unde sti ca prezinta adevarul. Iata de ce vei prefera sa citesti stirile de pe portalul Momentum spre exemplu. E locul in care la tine ajung informatiile certe, verificate, reale. Aici nu mai ajuns stirile false pe care doresc unii sa le promoveze.

Vei sti de fiecare data ca ai ajuns in locul potrivit atunci cand intelegi ceea ce citesti, cand informatiile sunt prezentate clar, cand merg la subiect, cand nu bat campii si nici nu par informatii fortate, parca desprinse din povesti. Acceseaza site-ul Momentum pentru a-ti forma o idee mai clara vizavi de cum ar trebui sa arate un site de stiri reale, nu fake asa cum circula astazi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*