Cand soarele lipseste oamenii fac altul

E trist sa fii locuitor in Rjukan, din Telemark, Norvegia. Asta am fi spus cu ceva timp in urma. Pentru ca acest oras ce gazduieste 3,400 de suflete are o pozitionare care dezavantajeaza cand vine vorba de a se bucura de natura. Mai exact soarele este cel care lipseste mai mult. Mai ales in perioada septembrie-mai locuitorii din zona au doar cateva ore de soare, lumina si caldura, pe zi.

Pentru a rezolva aceasta problema planul a fost sa se aduca un soare artificial. De fapt trei oglinzi imense stau pe versantii muntelui care de altfel este si motivul pentru care soarele nu ajunge in casele oamenilor din zona. Astfel se reflecta lumina soarelui cand aceasta in mod normal lipsea cu desavarsire.

Dar nu sunt simple oglinzi caci vin cu o tehnologie in spate ce permite sa se urmareasca practic pozitia soarelui pe parcursul intregii zile. Astfel acestea pot „aduce” soarele indiferent de ora din zi si pozitia acestuia. Insa doar piata centrala este cea care beneficiaza de mai mult soare intr-o zi.

Un proiect deloc strain de cetatenii din zona. Dateaza cu 100 de ani in urma cand un angajat la centrala hidroelectrica propunea aceast lucru. Insa nu se dispunea de ceea ce era necesar pentru a pune la punct cele necesare- materiale, resurse de asemenea. Insa dupa ce metoda a fost folosita si in Italia- satul Viganella- oficialii din Rjukan au inceput sa contureze aceasta idee.

S-au investit 544.000 de lire sterline care sa aduca cu echipamente speciale acele oglinzi imese. Plasate la 450 de metri inaltime fata de oras acestea dispun de un sistem complex pentru ca pana si partea de curatare sa fie asigurata. Controlat printr-un computer pentru a capta lumina solara mereu si pentru a o reflecta in piata centrala cetatenii se pot bucura acum de mai multa lumina.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*