Barbatii si incapacitatea lor genetica

Nu este un lucru nou ca un barbat distinge culorile fie mai greu fie deloc. Si nu este vorba de daltonism sau probleme medicale care sa ii impiedice sa faca acest lucru. Ai crede ca sunt insensibili si nu isi dau silinta in a face asta. Si la cate derivate sunt…

Pentru ei este una si buna. Movul este mov si nu lila, corai nu exista cat despre bordo are nevoie de explicatii. Ce ar putea sa fie in spatele acestei situatii? Nu sunt de blamat de vreme ce studiile arata ca de vina este de fapt gena lor. Mostenirea genetica ii face sa nu distinga culorile asa cum o fac femeile. Explicatia este ca ceea ce ne face sa distingem culorile se afla in cromozomul X. In cazul barbatilor fata de femei exista doar unul de unde si o limita de a distinge nuantele.

Mai cu seama daca se produc mutatii acestia devin incapabili de a distinge culorile, total sau partial. Iar in cazul femeilor acest lucru este exact la opus. Si anume este vorba de mutatii care se produc din ce in ce mai frecvent, ce ofera posibilitatea de a distinge mai multe culori, mutatii ce in prezent se inregistreaza la 40% dintre femei.

Si daca aceasta este una din variante cercetatorii au si o alta explicatie pentru acest fenomen si diferentiere. Se crede ca abilitatea femeilor de a distinge mai multe culori se refera la abilitatea acestora din timpuri stravechi cand acestea erau responsabile cu culesul fructelor. Ori diferntierea intre cele bune sau nu se facea si din punct de vedere cromatic. Pentru ca unele erau chiar otravite culoarea juca un rol important, fiind clar responsabilitatea fata de viata.

Cert este ca intr-un fel sau altul barbatii pur si simplu nu sunt “construiti” din punct de vedere genetic sa recunoasca atat de multe culori precum femeile. Nu este de condamnat ci pur si simplu asa sunt ei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*