Bacalaureatul a ajuns fara valoare

Desi nu este o situatie care sa caracterizeze intreaga suflare de absolventi de liceu o mare parte dintre acestia considera examenul fara valoare. Fie ca indiferent de nota pe care au obtinut-o sau de faptul ca au ajuns pe lista rusinii ceea ce obisnuia sa fie examenul de maturitate acum se dovedeste a fi o simpla formalitate.

Situatia trista este in randurile de elevi care nici macar fiind absolventi cu adevarat nu pun pret pe acest aspect. Spre exemplu ca o gluma proasta sau nu un absolvent si-a scos la vanzare diploma de bacalaureat. Mentiunea sa este lipsa de valoare a acesteia, despre care spune ca e ieftina, insa in ceea ce priveste profesorii devine cu un alt rol. Realitatea paote ca si asa este, profesorii aparandu-si postul si straduinta, rodul muncii lor in a instrui, educa elevii. In joc este si prestigiul scolii caci o data cu fiecare elev picat scade si rata de promovabilitate insa si cota de succes a unitatii.

Un caz extrem de edificatgor, de fapt care nu  mai are nevoie de prezentare, este cel al scolilor private acolo unde desi parintii platesc anual pentru educatie si se presupune a fi un si mai mare interes pentru educatie, un plus in sistem rezultatele la bacalaureat lasa de dorit. Se dovedeste pas cu pas ca in orice aspect al sistemului se da gres. Este ca si cand orice schimbare s-ar face- asa cum au fost masurile tot mai aspre la examene, cu camere de supraveghere- nimic nu este suficient si roditor.

Cazurile de dezastru la bacalaureat nu sunt primele si poate nici ultimele. Insa dezgustul elevilor incepe si el sa afecteze atat calitatea examenului, ca si interes pentru ceea ce acesta reprezinta cat si pentru viitor. A nu termina un liceu este poate si rusinos desi nu este obligatoriu decat 10 clase. Dar un astfel de concept nu este pentru toata lumea valabil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*